Locaties

Schouwburg Kortrijk

De Kortrijkse Schouwburg is zowat het grootste podiumkunstencentrum van Zuid-West-Vlaanderen. Het gebouw dateert van 1920 en is opgevat als een ‘théâtre à l’italienne’.

Begin 2000 werd De Kortrijkse Schouwburg gerestaureerd. De zaal kreeg haar vroegere glorie terug maar nu gevat in een eigentijdse vormgeving. Fuchsiarood, fel oranje en diep grijs bepalen de sfeer. Blikvanger bij uitstek is een prachtige glaskoepel van de Frans-Algerijnse kunstenaar Alberola. Een wonderlijke dierenriem trekt onmiddellijk de aandacht van de toeschouwer.

Texture Museum

Dit gebouw is één van de belangrijkste overblijfselen van de vlasnijverheid.
Het staat symbool voor het belang dat de internationale linnensector aan het gewas hechtte.
Nu is het een modern museum. Door de hedendaagse industriële elementen te gebruiken, kozen ze ervoor om het industriële verleden van het gebouw extra in de verf te zetten.

 

 

 

Budatoren

De oude brouwerijtoren Tack werd tussen 1994 en 1998 verbouwd tot productiehuis voor podiumkunsten.

Door het verticale deel in te pakken in een glazen schil is behalve de oorspronkelijke constructie ook het karakter van de toren maximaal behouden. Achter de nieuwe huid blijft het oude silhouet zichtbaar.

De Budatoren huisvest zes studio’s voor theater en dans en faciliteert vooral residenties en creaties van Passerelle, kunstencentrum BUDA en derden.

 

 

Broeltorens

De torens zijn opgetrokken uit kalk- en zandsteen. De zuidelijke ‘Speytorre’ werd in 1385 gebouwd om het verkeer op de Leie te controleren.

De toren was ook een deel van de versterkte omheining van het eerste grafelijk kasteel van Kortrijk. De noordelijke ‘Inghelburghtorre’ uit 1415 diende als wapenopslagplaats en was voorzien voor het gebruik van artillerie.

De Broelbrug dateert oorspronkelijk uit 1385. Ze werd verschillende keren vernield en telkens heropgebouwd.

HOWEST- The Penta

The Penta is het nieuwe campusgebouw van de HOWEST (Hogeschool van West-Vlaanderen).  Van de bijna 12.000 m2 vloeroppervlakte, bevindt zich ruim de helft op de onderste bouwlaag. Hierdoor staat The Penta in een evenwichtige verhouding met de omgeving en de gebouwen errond, en blijft er veel groene buitenruimte over voor sport, ontspanning en beleving.

The Penta is een BEN-gebouw ( Bijna EnergieNeutraal).

LAGO KORTRIJK WEIDE

Spetteren in het water, surfen over de golven, roetsjen van de glijbaan of ontspannen in de wellness, het kan allemaal in LAGO Kortrijk Weide.  Dit zwemparadijs heeft de langste glijbaan van de benelux (157 meter).

 

 

 

Historisch Stadhuis

Wat een prachtig gebouw!  In de nissen in de voorgevel zie je beelden van de voornaamste graven van Vlaanderen.  Wij wandelen hier niet alleen door de Raadzaal en de Beatrijszaal, maar duiken ook de Middeleeuwse kelder in!

Budascoop

De Budascoop is een “arthouse” bioscoop, vroeger bekend als “De Pentascoop”. De Budascoop is een onderdeel van kunstencentrum BUDA.  De filmzalen werden begin 2000 omgebouwd tot podiazalen, zodat er zowel film-als theatervoorstellingen gegeven kunnen worden.  Voor de betere film uit het alternatieve filmcircuit moet je hier zijn!